Bountyrulltarta-i-ny-tappning

Bountyrulltårta i ny tappning

Rulltårta, denna goda skapelse som går att variera i det oändliga vad gäller smak på kakan och på fyllningen, en riktig klassiker. Den här smakar precis som den där goda chokladbiten bounty, fylld med kokossmet och toppad med smält choklad. Rulltårta är helt klart ett underskattat bakverk och här hemma lär det prövas fler varianter. Sedan är det detta med att rulla ihop f*nskapet…den första kakan lät jag svalna helt innan jag bredde på fyllningen och sedan rullade ihop…och den totalsprack överallt när jag försökte rulla den. Det är just detta med själva rullningen som kan ställa till det. Så den första satsen åkte rätt i soporna. Sats nummer två…skam den som ger sig, den rullade jag medans den fortfarande var ”varm”, det gick så mycket bättre (vist lite sprucken vart det…men det dolde jag med toppingen).

Ingredienser till kakan:

3 st. ägg
135 gr. strösocker (1,5 dl.)
90 gr. vetemjöl (1,5 dl)
20 gr. kakao (0,5 dl)
1 tsk. bakpulver
1 tsk. vaniljsocker
1 krm. salt
1 msk vatten

Ingredienser till fyllning:

200 gr. klokosflingor
300 gr. kokosmjölk (3 dl)
120 gr. florsocker (2 dl.)

Topping:

150 gr. mörk choklad 55%
Kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°C och klä en långpanna (30*40 cm) med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker poröst, du ska kunna se tydliga spår av vispen.

Sikta ihop mjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt i en skål och bland ordentligt.

Häll ner vattnet i skålen med de vispade äggen och sockret, vänd ner de torra ingredienserna lite i taget.

Häll smeten i mitten på plåten med bakplåtspapper och bed ut smeten till kanterna så jämntjockt det går.

Grädda kakan nederst i ugnen i 4 1/2 – 5 minuter.

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke och låt den stå i cirka 5 minuter.

Ta ut kakan och strö rikligt med strösocker över kakan.

Ta ett nytt bakplåtspapper och lägg över den sockrade ytan. Ta en ny plåt och lägg på bakplåtspappret och vänd hela kakan.

Ta bort plåten som kakan gräddades i. Ta bort bakplåtspappret som du gräddade kakan på. Kakan kommer säkerligen sitta fast, då kan man pensla kallvatten på pappret eller göra så som jag gjorde fuktade en handduk i kallvatten och la på pappret en stund. Sedan gick det bra att dra bort pappret.

Låt kakan svalna lite, inte helt (det går fort nu…), bred ut fyllningen över hela kakan.

Rulla ihop hela kakan, börja på långsidan. Använd bakplåtspappret när du rullar ihop.

Låt kakan svalna nu när den är ihoprullad.

Nu kommer sista momentet, toppingen. Finhacka hälften av chokladen och smält över vattenbad, när det är smält tar du bort chokladen från vattenbadet. Finhacka resten av chokladen och låt den smälta i den smälta chokladen. Ringla över rulltårtan och strö kokos över chokladen.