Åh vad det här väcker minnen till liv. Chokladbiskvier, den goda, chokladdoppade kondisbiten. En av mina absoluta favoriter, faktum är att chokladbiskvier var det första jag bakade och visade upp här på bloggen. Men nu gör jag en ny variant, den görs i långpanna och man slipper därmed hålla på med doppandet i choklad och kladdet runt det (även om det är roligt). Den här premiäromgången skall jag bjuda på till ”dessert” efter kvällens champagneprovning med knytkalas. Kommer att serveras med en kula vaniljglass. Just ja, jag använde en långpanna som är 34 * 22 cm. Sjuuukt gott!
Ingredienser bottnen:
500 gr. mandelmassa (ska innehålla minst 50% mandel)
90 gr. strösocker
3 äggvitor
Ingredienser till krämen:
100 gr. mjölkchoklad
250 gr. rums varmt smör
2 äggulor
180 gr. florsocker
2 tsk. vaniljsocker
Ingredienser chokladtäcket:
200 gr. mörk choklad 70%
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C.
Börja med bottnen. Riv ner mandelmassan grovt på ett rivjärn i en rymlig bunke, häll ner sockret och äggvitorna och rör om ordentligt till en jämn smet.
Klä långpannan med bakplåtspapper och häll ner bottensmeten och tryck ut den i hela bottnen. Jag hade väldigt lätt fuktade händer när jag tryckte ut smeten, då fastnar den inte på händerna.
In med hela härligheten mitt i ugnen, 15 – 18 minuter. Håll koll på bottnen och ta ut den när den fått lite färg. Ha ett vakande öga. Min fick ingen färg på 14 minuter…men sedan gick det fort… Ta ut bottnen och nu måste den svalna helt!
Smält mjölkchokladen över ett vattenbad och låt den svalna en aning.
Under tiden vispar du ihop smör, florsocker, äggulor och vaniljsocker till en fluffig smet.
Häll ner den något svalnade mjölkchokladen och rör om.
Häll smeten över botten och bred ut den, låt svalna helt i kylskåpet.
Smält den mörka chokladen över vattenbad och låt den svalna lite.
Bred den sedan över kakan. Låt chokladen svalna ytterligare innan du skär kakan i bitar.
Chokladen skall inte vara ”seg”, inte helt stel när du skär.
NJUUUT!