Klassiska mandelkubbar

Klassiska mandelkubbar

Enkla och supergoda kakor till kafferepet. Eller varför kafferep, det räcker med ett glas iskall mjölk och en skön stund i soffan. Mandelkubbar är något som jag alltid älskat och köpt färdiga på påse (”Hägges” var de absolut godaste), men nu skulle jag ju skämmas om jag köpte dem…måste ju prova själv! Detta premiärbakets recept kommer ur Fredriks Nyléns bok Fredriks Fika! Jag hymlar inte med att jag kapade receptet rakt av. Så jag tar inte åt mig det minsta av äran till detta härliga recept.

Ingredienser till 20 stycken:

100 gr. rumsvarmt smör
135 gr. strösocker (1,5 dl.)
1 ägg
10 st. bittermandlar
330 gr. kärnvetemjöl (5,5 dl) kan behövas lite mer för att få en deg som inte är för lös
2 tsk. hjorthornssalt
200 gr. filmjölk (2 dl.)
Pärlsocker till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Vispa smör och socker poröst.

Tillsätt ägget och vispa om lite till på låg fart.

Riv bittermandeln fint och häll ned med filmjölken i smeten, vispa lite till på låg fart.

Blanda mjölet och hjorthornssalt ordentligt i en bunke.

Arbeta ihop mjölblandningen med smeten till en fin deg. Är degen för lös, tillsätt lite mer mjöl lite i taget.

Mjöla bakbordet och dela degen i 20 lika stora bitar.

Forma bitarna till små bullar och platta till dem något.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och strö över pärlsocker. Det kan hända att du får ”pressa” fast strösockret lite lätt…alternativt tar du den lille bullen och trycker ner i pärlsockret innan du lägger den på plåten.

Grädda kubbarna mitt i ugnen i cirka 12-15 minuter tills de fått fin färg.

Låt svalna på galler!