Knäckig mandelkladdkaka med äpple

Knäckig mandelkladdkaka med äpple

Söndagskaka till kvällsfikat. Eller snarare mandelkladdkaka med äpple till kvällsfikat denna söndag. Den här godbiten snor du ihop, lätt, i ett nafs. Jag har riven bittermandel i smeten, men den kan du kan byta ut mot 3 droppar bittermandelolja om du föredrar sådan.

Ingredienser till en kaka:

75 gr. rumsvarmt smör
180 gr. strösocker (2 dl.)
2 ägg
10 st. bittermandlar (fint rivna
120 gr. kärnvetemjöl (2 dl)
50 gr. mandelmjöl (1 dl.)
2 tsk. bakpulver
3 msk flagad mandel eller mandelsplitter
smör och ströbröd till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Tärna smöret i en bunke, tillsätt socker och äggen. Tillsätt även bittermandeloljan om du använder det.

Vispa ihop med elvisp till en smet.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och den riva bittermandeln i en bunke och blanda väl.

Häll ner mjölblandningen i smeten och rör om till en degig smet.

Smöra och bröa en avlångform på 1,5 liter. Häll ner smeten i formen och tryck ute smeten med slickepott så den täcker hela botten.

Kärna ur äpplet och skiva det i tunna skivor och lägg ner i mitten på smeten. Tryck ner skivorna en aning i smeten.

Strö över mandelflagorna/splittret.

Grädde i nedersta delen på ugnen i 25-30 minuter.