Drömstadslimpa

Drömstadslimpa

”Rör-ihop-bröd” är så otroligt smidiga, detta bröd inget undantag. Det är bara till att röra ihop allt och in i ugnen. Ingen jäsning som skall hållas koll på och det gör ju att alla i praktiken kan baka dessa bröd. Det här brödet fann jag via Fredriks Fika hos tidningen Hembakat. Ett bröd som härstammar från Västgötaslätta, från Lidköping. Och eftersom jag också kommer från Västgötaslätta var jag ju tvungen att pröva receptet. Gjorde dock en pytteliten förändring, som knappt syns. Hade i lite pumpakärnor också.

Ingredienser:

480 gr. vetemjöl (8 dl.)
105 gr. fiberberikade havregryn(3 dl.)
2 tsk. bikarbonat
1 tsk. salt
35 gr. linfrön (1/2 dl.)
37,5 gr. solrosfrön + 37,5 gr. pumpakärnor (1 dl. totalt)
140 gr. mörk sirap (1 dl.)
110 gr. lingonsylt (1 dl.)
600 gr. naturell youghurt (6 dl)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C och klä rund forma med bakplåtspapper.

Rör ihop alla torra ingredienser i en stor bunke, rör om väl!

Rör ihop youghurt, sirap och lingonsylt väl i en annan bunke.

Häll ner de blöta ingredienserna över de torra och rör om väl så att de torra ingredienser inte bildar klumpar.

Klicka ner smeten i den runda formen.

Vill du så kan du nu toppa smeten med lite mjöl.

Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och grädda i 45-50 minuter.

Ta ut brödet och låt svalna några minuter innan du tar ut den från formen och tar bort bakplåtspappret. Låt brödet svalna helt på galler under en bakduk.