Müslibröd i långpanna

Müslibröd i långpanna

Ett gott frukostbröd blir en riktigt bra start på dagen, tillsammans med en annan massa gott på frukostbordet förstås. Det här långpannebrödet innehåller bland annat müsli och linfrön för den där goda mättnadskänslan från härliga fibrer. De två jäsningarna, gör brödet luftigt och skänker en god mustig smak.

Ingredienser:

50 gr. jäst för matbröd (1 pkt.)
600 gr. vatten, 37°C (6 dl.)
180 gr. grahamsmjöl (3 dl.)
135 gr. neutral olja (1 1/2 dl.)
2 tsk. salt
60 gr mörk sirap (3 msk.)
70 gr. linfrön (1 dl.)
3 dl. osötad müsli, gärna med torkad frukt
540 – 600 gr. vetemjöl special (9 – 10 dl.)

Gör så här:

Smula ner jästen i en rymlig bunke och lös upp det med vattnet. När det är helt löst, tillsätt grahamsmjöl, olja, salt och sirap. Blanda väl och låt stå i 15 minuter.
Rör ner linfrön och müsli. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa, täck med plastfolie, i cirka 40 minuter.

Klä under tiden en långpanna, ca 30*40 cm med bakplåtspapper.

Mjöla bakbordet, stjälp upp degen och knåda igenom degen lite. Tryck ut degen i formen. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Pensla brödet med uppvispat ägg. Strö müsli över degen, jag strödde även lite havregryn och linfrön över.

Grädda brödet, mitt i ugnen, i 25-30 minuter.

Låt brödet svalna, jag tog brödet ur formen efter en 20 minuter och lät det svalna på galler under en bakduk.