Grytbröd med valnötter

Grytbröd med valnötter

Har länge vart nyfiken på detta med grytbröd. Det är ju en metod som är lite speciell där man värmer upp en, i mitt fall, gjutjärnsgryta i ugnen, för att sedan grädda degen i den. Den här degen är så smidig, den behöver nämligen inte knådas, den rörs ihop ordentligt och sedan är det klart. Det skall vara en lösare deg, den långa jäsningen ger en smak som påminner lite om surdegs. Det är helt klart en ny favorit!

Ingredienser till ett bröd:

25 gr. jäst för matbröd ( 1/2 paket)
750 gr. fingervarmt vatten (7,5 dl.)
2 tsk. salt
40 gr. honung (2 msk.)
110 gr. grovt hackade valnötskärnor (2 dl)
120 gr. grahamsmjöl (2 dl.)
570 gr. vetemjöl special (9 1/2 dl.)

Gör så här:

Smula ner jästen i en stor degbunke och lös upp den med lite av vattnet. Häll sedan på resten av vatten och rör om ordentligt.

Häll ner valnötskärnorna och honung och rör om.

Häll ner båda mjölerna och tillsätt även saltet. Rör om ordentligt!

Täck bunken med plastfolie. Nu skall degen jäsa till sig under 4 timmar. Du skall dock under de första två timmarna röra om ett par gånger i smeten.

Jag rör om 4 ggr., med 30 minuters mellanrum. De sista två timmarna skall degen får jäsa till sig i fred.

När det är en timme kvar så tar du en gjutjärnsgryta om 3, max 4 liter. Min är på fyra liter och då blir inte brödet lika högt som en i en treliters. Grytan skall vara ren och torr! Sätt ugnen på 250°C och ställ in grytan med locket på nederst i ugnen så att grytan blir riktigt genomvarm under sista jästimmen.

När fyra timmar gått behöver du vara lite snabb. Ta ut grytan, häller ner degen i den varma grytan (använd slickepott om det behövs). Fös ut degen lite mot kanterna om det behövs.

På med locket och in nederst i ugnen och grädda i 30 minuter.

Öppna ugnen och ta av locket, fortsätt gräddningen utan lock i 15 minuter. Lägg lite folie över brödet om du tycker det blir för bränt mot slutet.

Ta ut grytan ur ugnen och låt brödet vila några minuter i den innan du stjälper ut brödet på ett galler. Låt brödet svalna under en bakduk.