Påskäggstårta

Påskäggstårta

Påsken är snart här, godis och andra onyttigheter i mängder inmundigas : ) Till kaffet måste det ju till en härlig tårta! I år blev mitt tema ”lite nyttigare”. Dahhh…hur kan jag ens tänka tanken??? Det som är lite nyttigare är att det är inte bara vanligt vetemjöl i botten och fyllningen är gjord på ”kesella kvarg”. Gör tårtan hur storslagen, stilren eller påskig som du bara själv vill med dekorationer. Jag körde en antydan till påsk i dekoreringen, men flirtar även lite med sommaren.

Ingredienser till tårtbotten:

3 st. ägg
1 dl. strösocker
3/4 dl. vetemjöl
1/2 dl. grahamsmjöl
1 tsk. bakpulver
2 tsk. vaniljsocker

Ingredienser till fyllning:

150 gr. jordgubbar
250 gr. Kesella kvarg vanilj
rivet skal från 1 lime

Topping:

2,5 dl. vispad grädde
Jordgubbar eller hallon efter tycke och smak
Godis-påskägg i olika färger
1 fp. choklad ”Noblesse”

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°C.

Vispa ägg och socker poröst.

Bland vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda ihop det väl.

Rörs försiktigt ner mjölblandningen med äggsmeten.

Smöra och bröa en form på 24cm i diameter med löstagbara kanter.

Hälls ner smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.

Tag ut kakan och låt den svalna helt. Dela den i två bottnar. Jag använde en vass brödkniv och sågade mig försiktigt igenom hela kakan.

Fyllningen:

Snoppa jordgubbarna och mosa dem i en bunke. Häll ner kvargen och det rivna limeskalet. Rör om ordentligt. Tips…om fyllningen blir för lös kan man tjocka till den genom att ha i lite ”marsansås-pulver” och ställa in i kylen.

Fördela fyllningen mellan bottnarna.

Vispa grädden och täck hela tårtan med grädden.

Dekorera tårtan efter tycker och smak med noblesse, påskägg, halverade jordgubbar.